Together in the Universe of Sound Symposium
Pe 29.10.2021 klo 10.00–16.00
Vapaa pääsy
Kieli: englanti
Maunula-talo, Metsäpurosali
Metsäpurontie 4, Helsinki
Ohjelma
Jotta toiminta voi jatkua ja kehittyä, tarvitaan teoriaa ja keskustelua.
Together in the Universe of Sound -symposium tuo yhteen eri alojen taiteilijoiden omaa ja yhteistä ajattelua.
Symposiumin luennot ja keskustelut kysyvät muun muassa millaisia yhteyksiä voidaan reitittää äänen, musiikin ja näyttämön väleille. Lavan käsite laajenee teatterilavaa suuremmaksi teemaksi – ja kaksisuuntainen yhteys yleisöön nostetaan myös pöydälle.
Etsimme – emme enempää tai vähempää kuin – asioiden ytimiä, ja haluamme tiivistää keskusteluista ja luennoista konkreettisia rakennusaineksia musiikkiteatterin tuleviin muotoihin. Symposiumin teemoja ovat uusi musiikkiteatteri, nostalgia tanssin ja musiikin parissa 2021, elektroninen musiikki ja äänimaisemat, normit, sukupuoli, aistillisuus, olemus.
Päivä päättyy pyöreän pöydän äärelle keskusteluun, johon kaikki läsnäolevat ovat tervetulleita osallistumaan.
Keynote: Iñigo Giner Miranda
Taiteilijapuheenvuorot: NAF, Libero Mureddu
Dialogit: Essi Kausalainen & Annika Tudeer (Oblivia), Rachel MacIntosh & Yiran Zhao (Oblivia) sekä Patrick Kosk & Liisa Pentti
Moderaattori: Pia Lindy
Taiteelliset interventiot
Yiran Zhao:
YÁO YÈ #3
YÁO YÈ #3 (2019)
installatiivinen esitys (äänimeditaatio yleisölle)
SHH I:
SHH I (2015)
soolo päälle
***
Symposium on osa Together in the Universe of Sound -festivaalia, joka järjestetään Maunula-talolla kahtena lokakuun viikonloppuna: 15.-16.10.2021 ja 29.-30.10.2021.Tapahtuman järjestävät Oblivia ja Liisa Pentti +Co yhteistyössä Maunula-talon kanssa.
Tapahtumaa tukevat: DANCE ON TOUR AUSTRIA – a project by Tanzquartier Wien in cooperation with the Federal Ministry for European and International Affairs, Goethe-Institut Finnland, Helsingin kaupunki, Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.
Asiantuntijat
Vieraileva pääpuhuja:
Iñigo Giner Miranda
Materiaalit ja ihmiset vuorovaikutuksessa lavalla ja sen ulkopuolella Musiktheaterissa
Luento esittelee viitekehyksen poikkitaiteellisten hankkeiden analysoimiseksi (pääasiassa musiikkiteatterin alalajeille), sekä lopputulemien että luomisprosessien näkökulmista.
Iñigo Giner Miranda tuntee olonsa kotoisaksi useissa paikoissa – ei vain maantieteellisesti, vaan myös taiteellisesti. Hän on klassisesti koulutettu säveltäjä ja pianisti, joka työskentelee säännöllisesti konserttisuunnittelijana, säveltäjänä tai esiintyjänä / muusikkona konserttisaleissa ja teattereissa pitkin Eurooppaa. Hän on työskennellyt mm. ohjaajien kuten Barbara Freyn, Ruedi Häusermannin, Matthias Rebstockin ja Rafael Sánchezin kanssa monissa Euroopan johtavissa esityspaikoissa kuten Schauspielhaus Zürichissa, Teatro Real Madridissa, Schauspielhaus Kölnissä ja HAU Berlinissä.
Säveltäjänä ja konserttien järjestäjänä hänet valittiin Saksan liittotasavallan kulttuurisäätiön #bebeethoven -ohjelmaan, jossa hän työskentelee kolmen vuoden ajan Tonhalle Zürichin orkesterin kanssa lavastettujen konserttien kehittämiseksi. Hän on myös työskennellyt vuodesta 2014 säännöllisesti Podium Esslingen -kamarimusiikkifestivaalin kanssa, toteuttanut konsertteja ja luonut tapahtumaan uudenlaisia konserttimalleja,
Miranda myös opettaa säännöllisesti UdK-taideyliopistossa Berliinissä, painottaen erityisesti uusia konserttimuotoja ja lavastusta muusikoille.
***
NAF
NAF on esitystaideryhmä, jonka kotipaikka on Stuttgart. NAF:n ovat perustaneet Nana Hülsewig ja Fender Schrade. Lisäksi ryhmään kuuluu taiteilijoita eri aloilta – kuten kuvataiteen, esittävästä taiteen, musiikiin ja äänisuunnittelun piiristä – joiden kanssa yhdessä he tekevät näyttämöprojekteja ja performanssitaidetta. NAFin esitys NANA NOT ALONE on palkittu Baden-Württembergin osavaltion ja Stuttgartin kaupungin vuoden 2015 teatteri- ja tanssipalkinnolla. Baden-Württembergin osavaltio myönsi 3-vuotisen apurahan konseptille NORM IST F!KTION.
***
Libero Mureddu
***
Yiran Zhao
Yiran Zhao on Berliinissä asuva säveltäjä, esiintyjä ja äänitaiteilija.
Hän yhdistelee työssään erilaisia musiikillisia ja performatiivisia ilmaisutapoja sekä valaistusta, kuvataidetta ja muita medioita. Zhaolla on suuri kiinnostus esityksen kehollisuuteen: hän sisällyttää sävellystyöhönsä ihmiskehon ja erilaisia esineitä.
Zhao on opiskellut sävellystyötä Pekingin keskuskonservatoriossa, HMDK-taideyliopistossa Stuttgartissa ja Baselin musiikkiakatemiassa sekä näyttämömusiikin sävellystä ABPU Linzissä, missä hän toimi myös opettajana. Hän työskentelee vapaana säveltäjänä lukuisissa kokoonpanoissa, kuten Deutsches Symphonie-Orchesterissa, Ensemble Musikfabrikissa, Ensemble Recherchessä, Neue Vocalsolisten Stuttgartissa, Ensemble Phoenix Baselissa ja Ensemble Garagessa. Hänen tuore pitkäsoittonsa julkaistaan vuonna 2022 levy-yhtiö WERGO:n kautta.
Zhao on kansainvälisen OBLIVIA-esitystaidekollektiivin jäsen. Yiran Zhao ja Kirstine Lindemann, molemmat säveltäjiä ja esiintyjiä, ovat myös esitysryhmä OTHER EYE:n perustajajäsenet.
***
Essi Kausalainen
Essi Kausalaisen teokset heräävät henkiin esitystaiteen, tekstiilisuunnittelun, tekstin, äänen ja videon kautta. Hän työskentelee kasvien ja sienien, taiteilijoiden, muusikoiden, kasvibiologien ja lasten kanssa lähestymällä kehoa avoimena prosessina, joka muodostuu monimutkaisten yhdistelmien kautta suhteessa muihin olentoihin, tilanteisiin ja ympäristöihin. Kausalaisen teoksia on ollut esillä ja esitetty muun muassa Somerset Housessa Lontoossa, Uppsalan taidemuseossa, Malmön Moderna Museetissa, Frankfurter Kunstvereinissa, Kööpenhaminan Nikolaj Kunsthalissa sekä SAVVY Contemporary -galleriassa Berliinissä.
***
Rachel McIntosh
Rachel McIntosh on yhdysvaltalainen oopperalaulaja ja noise-taiteilija, jonka kotipaikka on Helsinki. Hän on työskennellyt laajasti kokeellisten ja perinteisten näyttämöteosten leikkauspisteissä.
***
Patrick Kosk
Patrick Kosk (s. 1951) on säveltäjä, joka tunnetaan elektronisen ja konkreettisen musiikin tekijänä. Hänen tuotantonsa keskiössä on äänen morfologian systematiIkan kehittäminen. Kosk on työskennellyt paljon myös teatteri- ja tanssituotantojen parissa, mm. Liisa Pentti +Co:n kanssa.
***
Pia Lindy
Tanssija, koreografi Pia Lindy valmistui Amsterdamin School for New Dance Development -yliopistosta vuonna 1995 ja on sen jälkeen työskennellyt useissa soolo- ja ryhmäteoksia sekä yhteistuotannoissa eri taiteilijoiden ja muiden ihmisten kanssa Suomessa ja ulkomailla. Pia on tutkinut työssään taiteeseen ja yhteiskuntaan sidottuja odotuksia ja arvoja. Mitä tanssi ja taide tarjoavat meille – tai mitä ne voisivat tarjota? Lindyn työ – sekä opettaminen että esiintyminen – tukeutuu improvisointiin, kokemuksellisuuteen ja prosessisuuntautuneisiin lähestymistapoihin. Hänen työskentelynsä sijoittuu erilaisiin ympäristöihin ja konteksteihin. Viimeisimmissä projekteissaan Lindy on keskittynyt liikkeessä olevaan vuoropuheluun sekä tietojen ja taitojen sekoittumiseen eritaustaisten ja eri-ikäisten ihmisten kesken.
Kuva: Jenni Salminen