Det Bedrägliga Ljuset - och Glömskans Epidemi


Premiär 4.11. 2022
Teaterhuset Universum
Om verket


Liisa Pentti +Co:s och Sirius Teaterns samproduktion Det Bedrägliga Ljuset – och Glömskans Epidemi får sin urpremiär på Teaterhuset Universum 4.11.

Verkets utgångspunkter är professor i konsthistoria Jonathan Crarys bok 24/7 (2013) samt Pina Bauschs klassiska koreografier 1980 – ein Stück von Pina Bausch (1980) och Walzer (1982). Med dessa som fotfäste stiger Det Bedrägliga Ljuset fram som en “spökteater”: den baserar sig vagt på redan existerande konstformer och -ideologier, sådant som funnits sedan länge. Verket både projicerar det förflutna och skapar nytt baserat på detta. Verkets genre är experimentell dansteater.

Föreställningens ursprungliga idé baserar sig på tanken som Crary presenterar i sin bok 24/7:

“Med en 24/7 värld menar jag en värld som slutat vara magisk på grund av dess utplånande av skuggorna, skymningen och alternativa temporaliteter. En sådan värld är identisk med sig själv: den har ett väldigt svagt förflutet och är i princip utan vålnader. Denna homogena nutid är ett resultat av det bedrägliga ljuset, som sträcker sig överallt och på så sätt tömmer världen på alla mysterier och allting okänt. 24/7 världen identifierar likvärdigheten mellan allt det direkt tillgängliga eller användbara och det som existerar.”

Enligt Crayr lever vi i en teknologi-integrerad visuell verklighet som från alla håll översvämmas av “upplysning”. Denna verklighet möjliggörs av teknologin och datautbytet i en fiberoptisk kabel. I en sådan varm, belyst och nattlös värld finns det inget utrymme för skymning eller händelser som skyddas av mörker.
ArbetsgruppKoreograf och regissör/
Liisa Pentti

Dansare
Wilhelm Grotenfelt
Paul Holländer
Suvi Kemppainen
Meeri Lempiäinen
Marlon Moilanen
Corinne Mustonen
Paul Olin
Pinja Poropudas
Kardo Shiwan

Ljuddesign
Jouni Tauriainen

Ljusdesign
Ina Niemelä
Skenografi
Fabian Nyberg

Kostym
Siru Kosonen

Dramaturg
Titta Halinen

Produktion
Liisa Pentti +Co
Sirius Teatern
Universum

Med stöd av
Arts Promotion Centre
City of Helsinki
Kone Foundation
Svenska kulturfondenFoto: Mia Kivinen
Production: Zodiak – Uuden tanssin keskus, tanssiryhmä Liisa Pentti +Co