Diskussion:
Erfarenheter av kinestetisk empati och danskonst


lör 17.3.2023 kl. 16.30
Längd ca. 90 min
Språk: engelska

Cirko – Centrumet för nycirkus, Maneesi
Gasverksgatan 1, Helsingfors 

Fri entré


Diskussionen kommer att fokusera på erfarenheter och åsikter hos konstnärer som arbetar med dans om kinestetisk empati. Forskaren Jaana Parviainen diskuterar detta ämne i sin artikel med samma titel Kinesthetic empathy (2002). Enligt Parviainen "handlar empati framför allt om vad och hur vi kan veta om en annans erfarenhet".
Silke Z., Mary Prestidge, Katja Kirsi och Liisa Pentti delar med sig av sina erfarenheter.

Diskussionen kommer att vara interaktiv till sin karaktär och syftar till att dela deltagarnas erfarenheter av att arbeta med och reflektera över den kinestetiska empatiens innebörd och möjligheter i denna virtuella postpandemiska era. Är empati alltid ett positivt fenomen och hur förhåller vi oss till kinestetisk empati mellan maskiner och människor? Är empati endast en förmåga som är inriktad på människan?

Välkommen att ansluta dig till oss på Cirko för att reflektera.




Mary Prestidge

Mary Prestidges professionella danskarriär har sträckt sig över sex decennier. Hennes första dansarbete var med Ballet Rambert i början av 1970-talet.

På 1980-talet besökte Mary ofta Finland, där hon undervisade vid Teaterakademin i Helsingfors och erbjöd workshops i ny dans (främst kontaktimprovisation) för dansproffs och det växande dans- och konstnärsgemenskapen.

Sedan 1995 har Mary varit bosatt i Liverpool, där hon har spelat en nyckelroll i utvecklingen av dansprogrammet vid Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). År 2008 grundade hon tillsammans med tre andra danskonstnärer från Liverpool en liten studio kallad LIC (Liverpool Improvisation Collective) Studio. Som grupp fortsätter de att utveckla strategier och sammanhang för föreställningar och konstnärsutbyte på både lokal och bredare nivå. Som konstnärer delar de med sig av och främjar dans och föreställningar i olika miljöer och samhällen.

Silke Z.

Silke Z. drivs av ständig förändring och tvärvetenskapligt tänkande och handlande i olika dans- och performancekontexter. Hon observerar människor, samhället och deras förändringar och rörelser. Samarbetet mellan olika konstnärer, dansare, tänkare, producenter, förvärvare och byråpersonal möjliggör en heterogen undersökning av sociala och individuella rörelser. Silke Z:s fleråriga projekt The Empathic Body, som inleds 2020, kommer att omfatta scenverk, installations- och deltagande performanceprojekt, dansfilmer, forskning och medieformat - för alla generationer.

Katja Kirsi

Katja Kirsi är verksamhetsledare för Reality Research Centre. Hon har utexaminerats från Jyväskylä universitet med huvudämnet konstpedagogik. Katja har studerat dans vid De Montfort University i England och dans vid Jyväskylä universitet.

Hon är också dansinstruktör i samhället och kvalificerad yrkeslärare. Katja var länge PR-ansvarig på Zodiak - Centre for New Dance och tilldelades det statliga danskonstpriset 2015 för sitt nyskapande arbete inom PR.

Liisa Pentti

Liisa Pentti är en banbrytare inom den finländska dansen. Hon utexaminerades år 1986 från Amsterdams teaterskola, från linjen för modern dans (SNDO), och under 1980-talet var hon en av de aktörer, kategoriserade som postmoderna, som var nydanande inom det finländska dans- och kulturfältet. Liisa Pentti hörde till dem som introducerade nya uttrycksformer och visade på nya möjligheter för dansen.

Från år 2015 har hon även undervisat ungdomar med olika grad av autism. Denna undervisningsgrupp har gjort två dansföreställningar, som framfördes på Zodiak Stage åren 2018 och 2021.

Liisa Pentti är kontinuerligt verksam som lärare, dansare och koreograf, såväl i Finland som utomlands. Hon har skrivit många artiklar och texter om dans, om dansens olika innehållsmässiga aspekter och om dansens plats i världen.



Diskussion är en del av SpaceP_EBody -evenemang.


Foto: Brian Roberts, Beppo Leichenich, Iiro Rautiainen, Petteri Enroth