Wallpainted Abstractions


Kantaesitys 28.7.2004
Täydenkuun tanssit -festivaali, Pyhäjärvi
Teoksesta“Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten,
pane sinetiksi ranteesi nauhaan.”
Laulujen laulu 8:6


Lähtökohtana Liisa Pentin teokselle Wallpainted Abstractions on toiminut islamilaisen ja länsimaisen kuvataiteen perustava erilaisuus. Islamilaisessa taiteessa Jumalan ja ihmisen kuvaaminen on kiellettyä, sillä tällaiset esitykset taiteessa on aiemmin yhdistetty loitsimiseen. Taiteen tehtävä on olla mietiskelyn apuväline. Islamilaiset taiteilijat ovatkin luoneet merkkien ja abstraktioiden ornamentaalisen kielen.

Toinen inspiraationlähde on ollut suufilaisuus. Se määrittelee kielen harsona, joka erottaa meidät todellisuudesta. Samalla sanat kuitenkin mahdollistavat loogisen ajattelun. Tämä tietoisuutemme kokemuksellisen ja loogisen ulottuvuuden paradoksi on toistuva teema Liisa Pentin teoksissa. Wallpainted Abstractionsissa hän käyttää hepreaa, jolla ei ole kertomuksellista merkitystä useimmille suomalaisille, mutta joka toimii teoksessa musiikillisella tasolla.

Tässä teoksessa Liisa Pentti pyrkii luomaan liikkeen verkon tanssijoiden henkilökohtaisen ja kinesteettisen taidon varaan. Ajasta, tilasta ja tunteista kehkeytyy teos, joka koetaan kehon tasolla vailla tarinaa tai viestiä.
TyöryhmäKonsepti ja koreografia
Liisa Pentti

Tanssi
Gabriela Aldana-Kekoni, Giorgio Convertito, Riku Immonen, Akseli Kaukoranta, Liisa Pentti, Liisa Risu, Nina Viitamäki

Valosuunnittelu
Mia Kivinen

Äänisuunnittelu
Patrick Kosk

Lavastus
Kimmo Takala
Puvustus
Suvi Hänninen

Koreografin avustaja
Riitta Pasanen-Willberg

Musiikki
Luc Ferrari, Patrick Kosk, Steve Reich, Clint Mansell

Teksti
Laulujen laulu, 1:15-17. 2:1-3 & 8:6

Tuotanto
Liisa Pentti +Co, Zodiak – uuden tanssin keskus, Täydenkuun tanssit -festivaali