Petollinen Valo - ja Unohduksen Epidemia


Kantaesitys tulossa 4.11.2022
Teatteritalo Universum
TeoksestaPetollinen valo – ja unohduksen epidemia / Det bedrägliga ljuset – och glömskans epidemi on Liisa Pentti +Co:n ja Sirius Teaternin yhteistuotanto. Teoksen lähtökohtina ovat taidehistorian professori Jonathan Craryn kirja 24/7 (2013) sekä Pina Bauschin klassikkokoreografiat 1980 – ein Stück von Pina Bausch (1980) ja Walzer (1982). Näiltä jalansijoilta Petollinen valo nousee esiin ”aaveteatterina”: se perustuu hatarasti jo olemassa oleville esittävän taiteen muodoille ja ideoille, sille mitä on ollut olemassa kauan sitten. Teos heijastaa tuota menneisyyttä ja luo uutta menneen ajan antamilla lahjoilla. Lajityypiltään teos on kokeellista tanssiteatteria.

Teoksen alkuperäinen idea pohjautuu Craryn kirjassaan 24/7 esittämään ajatukseen:

”24/7-maailmalla tarkoitan maailmaa, jossa varjojen, hämäryyden ja vaihtoehtoisten ajallisuuksien myötä on kadonnut sen ihmeellisyys. Tällainen maailma on identtinen itsensä kanssa: sillä on mitä hatarin menneisyys, eikä siinä vaella aaveita. Tämä nykyhetken yksiulotteisuus on tulosta petollisesta kirkkaudesta, joka ulottuu yhä laajemmalle tyhjentäen kaikki mysteerit ja epävarmuudet. 24/7-maailma samastaa olemassaolon siihen, mikä on välittömästi ilmenevää, ymmärrettävää ja käytettävää.”

Craryn mukaan elämme jatkuvassa, joka puolelta tulvivassa ”valaistuneisuudessa” ja teknologian kyllästämässä visuaalisuudessa, jonka mahdollistaa valokuitukaapelin sisällä tapahtuvan tiedonsiirron teknologia. Tällaisessa läpeensä valoisassa, yöttömässä maailmassa ei ole tilaa hämäryydelle eikä tapahtumille, joita pimeys suojaa.

Craryn ajatusten pohjalle alkoi rakentua kokeellinen tanssiteatteriesitys. Se on teos 9 esiintyjälle, ja sen taiteellisiksi innoittajiksi nousivat Bauschin ja Wuppertal Tanztheater’n mainitut koreografiat 1980 – Ein Stück von Pina Bausch (1980) ja Walzer (1982). Teoksissa esiintyvät, alkuperäisen Wuppertal Tanzteater -ryhmän jäsenet ovat läsnä kaikessa inhimillisyydessään – julmuudessaan ja raivossaan, joka hetkessä kääntyy huumoriksi, hellyydeksi ja leikilliseksi itseironiaksi. Työryhmä


Konsepti ja koreografia
Liisa Pentti

Tanssijat
Suvi Kemppainen, Meeri Lempiäinen, Marlon Moilanen, Corinne Mustonen, Pinja Poropudas, Kardo Shiwan

Näyttelijät
Wilhelm Grotenfelt, Paul Höllander, Paul Olin

Äänisuunnittelu
Jouni Tauriainen

Valosuunnittelu
Ina Niemelä

Lavastussuunnittelu
Fabian Nyberg

Pukusuunnittelu
Siru Kosonen

Dramaturginen apu
Titta Halinen

Graafinen suunnittelu
Mia Kivinen

Tekniikka / Universum
Aleksi Karjalainen

Tuotanto
Liisa Pentti +Co, Sirius Teatern


Kuvat: Sari Antikainen