Hauraat silmät – Fragile eyes


Kantesitys 19.3.2019
Zodiak – Uuden tanssin keskus, HelsinkiTeoksestaHauraat silmät – Fragile eyes on tanssia, tekstiä ja musiikkia yhdistävä esitys, jonka lähtökohtana on ranskalaisen filosofin ja kirjailijan Hélène Cixous’n teos Medusan nauru (1975). Kirja on feministinen klassikko, joka aikanaan inspiroi monia naisia ja naistaiteilijoita suoriin kannanottoihin  länsimaisen kulttuurin miesvaltaisuutta vastaan.

“Kirjoita! Kirjoittaminen on sinua varten, sinä olet itseäsi varten, ruumiisi kuuluu sinulle, tartu siihen!“

Teoksessaan Cixous puhuu erityisesti kirjoittamisesta naisen kielellä ja kannustaa naista omistamaan oman ruumiinsa kokemuksineen ja niiden kautta syntyvän kirjoituksen. 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen Cixous’n ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia, sillä naisen vapaus ei ole itseisarvo. Teos tuo esille sen haurauden, joka liittyy saavutettuihin etuihin, mutta myös niiden puolustamiseen ja ylläpitämiseen.

Hauraat silmät -esitys siirtää Cixous’n teemat performatiivisen toiminnan ja unen tasolle. Teos on immersiivinen kudos, jossa äänimaailma ja Cixous’n tekstien pohjalta kehittyneet tilanteet, uudet tekstit ja laulut synnyttävät hallusinaation kaltaisia olotiloja. Sen unenomaisen absurdi tunnelma syntyy kun arjen realismi yhdistyy fantasiaan. Esitys liikkuu eri esitystaiteiden rajapinnoilla ja väleissä, sijoittumatta mihinkään yksittäiseen genreen.TyöryhmäKonsepti ja ohjaus
Liisa Pentti

Esiintyjät
Sonja Ahlfors, Bo Madvig, Marlon Moilanen, Pinja Poropudas, Klara Wenner Tångring, Joanna Wingren

Valosuunnittelu
Meri Ekola

Äänisuunnittelu
Jouni Tauriainen

Lavastus
Fabian Nyberg
Puvustus
Ingvill Fossheim

Dramaturgi
Titta Halinen

Ulkopuolinen tarkkailija
Rea-Liina Brunou

Tuottaja
Inari Pesonen

Tuotanto
Liisa Pentti +Co, Zodiak – uuden tanssin keskus