Das Musikalische Opfer


Ensi-ilta 21.9.2023
Tanssin talo, Erkko-sali, Helsinki


Katso traileri Vimeossa tästä linkistä. Teoksesta


Das Musikalische Opfer – koreografia seitsemälle tanssijalle ja neljälle muusikolle


Das Musikalische Opfer – koreografia seitsemälle tanssijalle ja neljälle muusikolle on avaus kohti suuren näyttämön mahdollisuuksia koreografi Liisa Pentin teostuotannossa. Koreografia perustuu Johann Sebastian Bachin sävellykseen Das Musikalische Opfer ja se toteutetaan yhteistyössä tanssiryhmä Liisa Pentti +Co:n ja vanhan musiikin huipputaitajien kanssa. Soittajakokoonpanosta vastaa Markku Luolajan-Mikkola, joka on yksi Suomen johtavista vanhan musiikin esittäjistä. Teoksen ensi-iltasesonki nähtiin Tanssin talon Erkko-salissa 21.-23.9.2023.

Miten Bach ja tanssitaide vuonna 2023 kohtaavat toisensa? Tähän kysymykseen koreografi Liisa Pentti etsii yhdessä työryhmän kanssa vastausta. Työskentely Bachin musiikin parissa on käänteisesti jatkoa Pentin työskentelylle minimalistin mestareiden Terry Rileyn, Gavin Bryarsin ja Brian Enon musiikin parissa, kurotus musiikilliseen menneisyyteen nykyisyyden jälkeen. Das Musikalische Opfer on Bachin myöhäiskauden kiehtova ja leikillinen taidonnäyte, jonka monimutkaiset ja arvoitukselliset kontrapunktirakenteet tarjoavat kiehtovan haasteen koreografialle sekä tanssin ja musiikin uudenlaisille kohtaamisille. Das Musikalische Opfer – koreografia seitsemälle tanssijalle ja neljälle muusikolle on samanaikaisesti kokeellinen ja perinteinen tanssiteos, jossa tanssijat ja muusikot luovat mystisen ja unenomaisen maailman Erkko-salin avaruuteen.

Bachin musiikki on ajatonta ja antaa puitteet perimmäisille tunteille, ilolle ja surulle. Se herättää toivoa ja antaa meille mahdollisuuden tuntea olevamme osa  salaperäistä maailmankaikkeutta, josta musiikki kumpuaa.
Työryhmä


Konsepti ja koreografia
Liisa Pentti

Koreografinen keskustelukumppani:
Pia Lindy

Koreografin assistentti:
Pinja Poropudas

Tanssi
Meeri Lempiäinen, Ryan Mason, Corinne Mustonen, Pinja Poropudas, Satu Rekola, Kardo Shiwan, Katri Soini

Musiikki
Johann Sebastian Bach


BRQ Ensemble
Sirkka-Liisa Kaakinen- Pilch, viulu; Marten Root, huilu; Ilpo Laspas, cembalo; Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba
Ääni
Tuukka Tervo

Valosuunnittelu
Heikki Paasonen

Pukusuunnittelu
Tua Helve

Tuottaja
Hanna Nyman

Tuotanto
Liisa Pentti +Co

Tukijat
Helsingin kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, Svenska kulturfonden, Niilo Helanderin säätiö
Kuvat:   Uupi Tirronen