Liisa Pent­ti +Co:
Spaceparticles #23


pe 17.3.2023 klo 19.00
la 18.3.2023 klo 15.00

Kesto n. 1 tunti

Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Maneesi-sali
Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

Liput 10 / 15 / 20 / 25 eur Yhteislippu Spaceparticles + WE. 18 eur

Varaa lippusi ennakkoon Fientasta

Pyörätuolipaikkojen varaus sähköpostitse: info@liisapentti.com. Avustaja pääsee maksutta esitykseen.
Saliin on esteetön pääsy hissillä.

Ovilipunmyynti avautuu tuntia ennen esitystä, mikäli lippuja on jäljellä.Spaceparticles # 23, konsertti viidelle tanssijalle ja tilahiukkasille


Spaceparticles #23 on seuraava osa koreografi Liisa Pentin koreografisesta sarjasta Spaceparticles, joka perustuu säveltäjä Terry Rileyn teokseen In C (1964).
Työryhmä haastaa koreografian käsitteen luoden elävän, tilallis-kinesteettisen kokemuksen tanssin ja musiikin rinnakkaismaailmoista. Musiikki sekä ajan ja keston käsitteet muodostavat raamit tanssijoiden keholliselle matkalle synnyttäen itseohjautuvan yksinkertaisuuden koreografian. Tanssijat soittavat kehojaan ja lisäävät musiikkiin uusia taajuuksia. Kukin tanssija on soitin, joka yksilöllisellä tavallaan toteuttaa Rileyn sävellystä.

Sarjan ensimmäinen osa esitettiin Liisa Pentti +Co:n studiossa Helsingissä kesäkuussa 2012. Seuraava osa oli toukokuussa 2013 Galleria Augustassa Suomenlinnassa ja kolmas Mediakeskus Lumessa lokakuussa 2013, mikä oli myös tanssiryhmän ensimmäinen yhteistyö Sibelius Akatemian NYKY Ensemblen kanssa.

Terry Riley on yksi musiikin minimalismin kehittäjistä, jonka uraauurtavan sävellyksen In C muoto vaikutti merkittävästi koko 1900-luvun musiikin kehitykseen ja erityisesti Steve Reichin, Philip Glassin ja John Adamsin sävellystyöhön. In C koostuu 53:sta noin tahdin pituisesta melodiapätkästä, joita kukin muusikko toistaa haluamansa määrän ennen siirtymistään seuraavaan. Tuloksena on rikas ja monimutkainen, staattinen, mutta samalla alati vaihtuva rytminen ja harmoninen kuvio. In C -sävellyksen kestoa ei ole määritelty, vaan se on vuosien varrella vaihdellut viidestätoista minuutista aina puoleentoista tuntiin. Myös soittajien määrä on muuttunut: alkuperäisellä 1960-luvun levytyksellä soittaa 11 muusikkoa, mutta vuonna 2006 teosta esitettiin Walt Disney Concert Hallissa peräti 124 muusikon voimin. Spaceparticles #23 -teoksessa käytetään sävellyksen vuonna 2002 levytettyä versiota, jonka esittää European Music Project yhdessä elektroduon zignorii++ kanssa.

Työskentely Terry Rileyn sävellyksen “In C” (1964)  parissa avasi minulle uudenlaisen näkökulman koreografian ja tanssin tekemiseen. Teoksen ytimessä on edelleen musiikin ja käsitteellisen mielen pysyttäytyminen hetkessä, jotta tanssivalla keholla on tilaa ”soittaa” musiikkia.  Rileyn sävellyksessä ja tanssijoiden liikkeiden toistuvuudessa on muodonmuutoksen elementti, joka haastaa tanssin narratiivisen ymmärtämisen. Tanssikonsertti muotoutuu tanssijoiden synnyttämien kehollisten olomuotojen, rytmien ja tilan sulautumisesta Rileyn musiikkiin, tuoden näkyviin sävellyksen suggestiivisen kirkkauden.

Nyt, 11 vuotta myöhemmin, teos esitetään Circon Maneesissa lähes samalla kokoonpanolla kuin vuonna 2013. Teoksen ajaton maailma synnyttää kinesteettisen ja hypnoottisen tilan, johon kukin katsoja voi valahtaa tavallaan. Teoksessa avautuva liikkeellinen empatia yhdessä musiikin kanssa  synnyttää mielikuvia ja antaa tilaa katsojalle kokea teos tavallaan. Suggestiivisen musiikin ja tanssijoiden kulkeman vääjäämättömän matkan kokonaisuudessa jokainen hetki on tärkeä – ja mikään ei jää paljastumatta matkalla valoon.

Myös tanssijoiden kymmenen vuoden aikana muovautuneet kehot ja kehojen muisti synnyttävät uusia kerroksia ja taajuuksia kokonaisuuteen. Spaceparticles # 23 on edelleen sama mutta kuitenkin eri.

Liisa Pentti, koreografi
TyöryhmäKonsepti ja ohjaus
Liisa Pentti

Koreografia
Työryhmä

Tanssi
Kimmo Alakunnas, Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Leila Kourkia, Sara Soulié

Musiikki
Terry Riley, “In C”
Esittäjä European Music Project yhdessä elektroduon zignorii++ kanssa.
Valosuunnittelu
Meri Ekola

Äänisuunnittelu
Jouni Tauriainen

Tuottaja
Hanna Nyman

Tuotanto
Liisa Pentti +Co

Kuvat: Sari Antikainen