Keskustelu:
Kokemuksia kinesteettisestä empatiasta ja tanssitaiteesta


la 17.3.2023 klo 16.30
Kesto n. 90 min
Kieli: englanti

Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Maneesi
Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

Vapaa pääsy



Keskustelun aiheena on sanoittaa tanssin parissa työskennelleiden tekijöiden kokemuksia ja näkemyksiä kinesteettisestä empatiasta. Tutkija Jaana Parviainen käsittelee tätä aihetta samannimisessä artikkelissaan Kinesteettinen empatia (2002). Parviaisen mukaan ”empatiassa on kyse ennen kaikkea siitä, mitä ja miten voimme tietää toisen kokemuksesta.”

Mukana kokemuksiaan jakamassa ovat Silke Z., Mary Prestidge, Katja Kirsi ja Liisa Pentti.

Keskustelun luonne on vuorovaikutteinen ja sen tarkoitus on jakaa osallistujien kokemuksia työskentelystä ja pohtia kinesteettisen empatian merkityksiä ja mahdollisuuksia tänä virtuaalisena pandemian jälkeisenä aikana. Onko empatia aina positiivinen ilmiö ja miten suhtaudumme koneiden ja ihmisten väliseen kinesteettiseen empatiaan? Onko empatia vain ihmiskeskeinen kyky?

Tervetuloa pohtimaan kanssamme Cirkoon.




Mary Prestidge

Maryn ammattitanssijan ura on kestänyt kuusi vuosikymmentä. Hänen ensimmäinen tanssityönsä oli Ballet Rambertin kanssa 1970-luvun alussa.

New Yorkin opintojakson aikana vuonna 1974 Mary tapasi ensimmäisen kerran Ulla Koiviston. Mary vieraili usein Suomessa 1980-luvulla opettamassa Teatterikorkeakoulussa Helsingissä sekä tarjoamalla uuden tanssin työpajoja (pääasiassa kontakti-improvisaatiota) kasvavalle tanssi- ja taiteilijayhteisölle.

New Yorkin jälkeen Mary palasi Lontooseen ja perusti yhdessä muiden tanssitaiteilijoiden kanssa X6 Dance Spacen 1976-1979 ja sen seuraajan Chisenhale Dancen. Nämä taiteilijavetoiset aloitteet loivat toivotun ja tarpeellisen kontekstin uusien tanssimuotojen tutkimukselle ja uusille esitystavoille.

Mary on asunut Liverpoolissa vuodesta 1995 lähtien ja ollut avainasemassa Liverpool Institute for Performing Artsin (LIPA) tanssiohjelman kehittämisessä. Vuonna 2008 hän perusti yhdessä kolmen muun liverpoolilaisen tanssitaiteilijan kanssa LIC (Liverpool Improvisation Collective) Studion. Yhdessä he jatkavat strategioiden ja kontekstien kehittämistä esityksille ja taiteilijavaihdolle.


Silke Z.

Silke Z. työskentelee jatkuvan muutoksen sekä poikkitieteellisen ajattelun ja toiminnan ohjaamana erilaisissa tanssin ja esitystaiteen yhteyksissä. Hän tarkkailee ihmisiä, yhteiskuntaa sekä näiden muutoksia ja liikettä. Eri taiteilijoiden, tanssijoiden, ajattelijoiden, tuottajien sekä hankinta- ja toimistohenkilöstön yhteistyö mahdollistaa sosiaalisten ja yksilöllisten liikkeiden heterogeenisen tarkastelun. Silke Z.:n vuonna 2020 aloittamaan monivuotiseen The Empathic Body -projektiin sisältyy näyttämöteoksia, installatiivisia ja osallistavia esitysprojekteja, tanssielokuvia, tutkimus- ja mediaatioformaatteja – kaikille sukupolville.

Katja Kirsi

Katja Kirsi toimii Todellisuuden tutkimuskeskuksen toiminnanjohtajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineena taidekasvatus. Tanssia Katja on opiskellut De Montfortin yliopistossa Englannissa ja
Jyväskylän yliopistossa. Hän on myös yhteisötanssiohjaaja ja suorittanu ammatillisen opettajan pätevyyden. Katja toimi pitkään Zodiak - Uuden tanssin keskuksen yleisötyövastaavana ja hänet palkittiin innovatiivisesta työstä yleisötyön parissa Valtion tanssitaidepalkinnolla vuonna 2015.

Liisa Pentti

Liisa Pentti on suomalaisen tanssin uranuurtajia. Hän valmistui tanssintekijäksi Amsterdamin teatterikoulun modernin tanssin osastolta (SNDO) vuonna 1986 ja oli 1980-luvulla yksi suomalaista tanssitaidetta ja kulttuurielämää ravistelleista postmodernin tanssin tekijöistä, jotka avasivat uusia ilmaisumuotoja ja mahdollisuuksia.

Pentti oli oman taiteellisen työnsä ohessa myös Zodiak Presents ry:n ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kantavia voimia vuosina 1987–2011 ja raivasi väsymättä tietä uudelle tanssille ja taiteelle.

Pentti on opettanut autismin kirjon nuorista koostuvaa ryhmää vuodesta 2015. Ryhmä on toteuttanut yhdessä kaksi esitystä, jotka on esitetty Zodiak Stagella vuosina 2018 ja 2021. Liisa Pentti toimii jatkuvasti opettajana, tanssijana ja koreografina Suomessa ja ulkomailla. Hän on kirjoittanut monia artikkeleita ja tekstejä liittyen tanssitaiteen sisältöihin ja sen paikkaan maailmassa.


Keskustelu on  osa SpaceP_EBody -tapahtumaa.


Kuvat: Brian Roberts, Beppo Leichenich, Iiro Rautiainen, Petteri Enroth