Dialogi:
Ulla Koivisto & Mary Prestidge


to 16.3.2023 klo 16.30–17.30
Kieli: englanti

Vapaa pääsy

 Esitystaiteen keskus,
Kaasutehtaankatu 1, Puhdistamo rakennus 6, HelsinkiUlla ja Mary tapasivat New Yorkissa vuonna 1975. Heidän kiinnostuksensa tanssiin ja ystävyyssuhteensa on syventynyt siitä lähtien.  

"...Pohdimme kokemuksia työskentelystä itsenäisinä taiteilijoina, silloin ja nyt; vaikutteita; merkittäviä hetkiä sekä ihmisiä ja konteksteja, joita meillä on ollut etuoikeus kohdata ja joissa olemme saaneet mukana".Ulla Koivisto (s. 11. elokuuta 1950) on suomalainen tanssija, koreografi ja tanssipedagogi. Suomalaisen nykytanssin edelläkävijöihin lukeutuva Ulla Koivisto aloitti opintonsa Riitta Vainion modernin tanssin studiossa Helsingissä 1972 ja opiskeli sitten Tukholmassa balettiakatemiassa sekä New Yorkissa tanssia muun muassa Merce Cunninghamin johdolla ja musiikkia John Cagen johdolla 1974–1978.


Mary Prestidgen ammattitanssijan ura on kestänyt kuusi vuosikymmentä. Hänen ensimmäinen tanssityönsä oli Ballet Rambertin kanssa 1970-luvun alussa.

New Yorkin opintojakson aikana vuonna 1974 Mary tapasi ensimmäisen kerran Ulla Koiviston. Mary vieraili usein Suomessa 1980-luvulla opettamassa Teatterikorkeakoulussa Helsingissä sekä tarjoamalla uuden tanssin työpajoja (pääasiassa kontakti-improvisaatiota) tanssin ammattilaisille ja kasvavalle tanssi- ja taiteilijayhteisölle. Myöhemmin Ulla ohjasi "Marylandin" osana soolosarjaa, jota Ulla loi vanhemmille tanssijoille. Teos kiersi Isossa-Britanniassa, Suomessa ja Ruotsissa vuosina 200–2006.

New Yorkin jälkeen Mary palasi Lontooseen ja perusti yhdessä muiden tanssitaiteilijoiden kanssa X6 Dance Spacen 1976-1979 ja sen seuraajan Chisenhale Dancen. Nämä taiteilijavetoiset aloitteet loivat toivotun ja tarpeellisen kontekstin uusien tanssimuotojen ja uusien esitystapojen tutkimukselle.

Mary on asunut Liverpoolissa vuodesta 1995 lähtien ja ollut avainasemassa Liverpool Institute for Performing Artsin (LIPA) tanssiohjelman kehittämisessä. Vuonna 2008 lähtien hän perusti yhdessä kolmen muun liverpoolilaisen tanssitaiteilijan kanssa pienen studion, LIC (Liverpool Improvisation Collective) Studion. Ryhmänä he jatkavat strategioiden ja kontekstien kehittämistä esityksille ja taiteilijavaihdolle alueella ja sen ulkopuolella. Taiteilijoina he jakavat ja edistävät tanssia ja esityksiä erilaisissa ympäristöissä ja yhteisöissä.

Keskustelu on  osa SpaceP_EBody -tapahtumaa.


Kuvat: Ulla Koivisto, Brian Roberts